Dříve veškeré obchody spočívaly ve formě výměny, kdy se vyměnila potravina za potravinu a nikoho ani nenapadlo řešit, jak je jídlo nebo zboží k prodeji zabalené. V pozdější době se začalo balit do papíru a dnes je téměř nemožné si jakoukoliv potravinu koupit bez platového obalu. Obaly zajišťují zboží bezpečnost před poškozením, izolují ho od vnějšího prostředí a od všech virů, baterií a nečistot a máte jistotu, že se vám tyčinka v obalu nerozdrobí do tašky. Pokud se dnes rozhodnete téměř cokoliv prodávat a nejdete jenom s ovocem na místní tržiště, potom je velmi pravděpodobné, že pro své zboží budete potřebovat vybrat vhodné obaly. A není obal jako obal. Typů balení je mnoho a materiálů také a je dobré se v nich orientovat.
Jedním z nejvíce univerzálních druhů jsou ploché sáčky. Ty se vyrábí z flexibilní folie, mohou se tedy materiálem přizpůsobit požadavkům výrobku na jeho zabalení a mohou být naplněny sypkým, tekutým i kusovým typem materiálu. Díky tomu své využití najdou nejen v potravinářském průmyslu ale například i ve farmaceutickém nebo chemickém průmyslu. I balení sáčků tohoto druhu nabízí více možností, a to uzavření prostřednictvím svorky nebo zalepení páskou. Velmi široké využití mají také hadicové sáčky. Ty se většinou pln buš sypkým nebo kusovým zbožím a mohou být vyráběny i z netkané textilie mimo jiných materiálů. Hodí se i maloobchodům k balení výrobků pro prezentaci a na sáčky je možné nechat si zhotovit vlastní potisk.
V poslední době jsou i velmi oblíbené kvalitní DOY pack sáčky neboli stojící sáčky s pevným dnem, které působí luxusně, zboží je do nich vhodně zabaleno. J jejich složení ze čtyř vrstev je schopné odolat vysoké zátěži, což umožňuje uchovat potraviny v dlouhé trvanlivosti. Hodí se také pro chemický průmysl. Mnoho firem na balení potravin nabízí také možnost vlastního designu a potisku obalu i přímo výrobu na zakázku. A myslete na to, že mnoho lidí soudí zboží podle obalu, proto na tom, jak je zabaleno záleží.